Dubai: record de investitii straine directe pentru al doilea an consecutiv


  • Reading Time: 6 minute
  • Publicat pe: 2 iunie 2023


    Dubai isi consolideaza pozitia de lider mondial in atragerea investitiilor straine directe (ISD) Greenfield, ocupand primul loc pentru al doilea an consecutiv! Conform ultimelor date din raportul fDi Markets al Financial Times din 2022, un aflux de 12,8 miliarde de dolari si aproape 38.500 de noi locuri de munca au contribuit la economia infloritoare a Dubaiului in 2022.In 2022, Dubai a ocupat primul loc la nivel mondial in atragerea investitiilor straine directe (ISD) de tip Greenfield, potrivit Financial Times. Un aflux de 12,8 miliarde de dolari si aproape 38.500 de locuri de munca noi au contribuit la economia in plina expansiune a Dubaiului anul trecut. Dubai si-a mentinut pozitia globala numarul unu in atragerea proiectelor de ISD Greenfield in 2022, consolidand si mai mult pozitia sa de principal hub mondial pentru investitiile straine directe, conform ultimelor date din raportul `fDi Markets` al Financial Times din 2022. Dubai a realizat o crestere anuala de 89,5% in totalul proiectelor de ISD anuntate in 2022, reusind sa isi pastreze locul de top pentru al doilea an consecutiv. In acelasi timp, capitalul total al ISD a crescut cu 80,3%, consolidand statutul emiratului ca unul dintre primele trei orase globale. Acesta este un obiectiv cheie al Agendei Economice Dubai D33, lansata de Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vicepresedinte si Prim-Ministru al EAU si Conducator al Dubaiului.


Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Print Mostenitor al Dubaiului si Presedinte al Consiliului Executiv al Dubaiului a declarat:  "Capacitatea Dubaiului de a-si asigura primul loc in clasamentul global, pentru al doilea an consecutiv, demonstreaza ca este cea mai buna destinatie de investitii, chiar si in timpuri de incertitudine economica la nivel mondial."De-a lungul anilor, Dubai a incheiat parteneriate dinamice cu investitori globali pentru a accelera inovatia si a crea valoare economica durabila. Dubai conduce lumea in atragerea ISD intr-o gama larga de industrii, in special in sectoarele orientate spre viitor, ceea ce este o dovada a viziunii strategice exprimate in Agenda Economica D33, care urmareste consolidarea pozitiei Dubaiului ca una dintre cele mai importante economii urbane ale lumii.

Datele Financial Times fDi Markets pentru 2022 arata ca emiratul a continuat sa-si mentina si sa-si imbunatateasca pozitia de lider in atragerea investitiilor straine directe. Emiratul s-a clasat pe primul loc in atragerea proiectelor de ISD in turism, servicii de business, servicii financiare, transport si stocare, produse de consum, software si servicii IT. Dubai a devenit, de asemenea, lider mondial in atragerea proiectelor de ISD in industria creativa in 2022, in proiecte de cercetare si dezvoltare si in atragerea sediilor de proiecte de ISD prin gazduirea sediilor globale si regionale ale companiilor internationale.

Helal Saeed Almarri, Director General al Departamentului de Economie si Turism, a declarat: "Clasarea Dubaiului ca lider global in ISD subliniaza un cadru cuprinzator de initiative lansate pentru a consolida si mai mult mediul de afaceri si de investitii al orasului, pe baza directivelor Sheikh Mohammed. Strategia noastra de consolidare a pozitiei orasului ca una dintre primele trei metropole globale, in concordanta cu Agenda Economica Dubai D33, este intarita si de realizarea atragerii si stimularii ISD si reflecta increderea pe care investitorii, companiile multinationale, start-up-urile si talentele globale o au in Dubai."

Cresterea cotei de piata a Dubaiului in proiectele globale de ISD Greenfield a ajuns la 4%, in crestere cu 1,9% fata de 2021, cu un numar record de 837 de proiecte. Aceasta a permis orasului sa inregistreze cea mai mare crestere a cotei de piata globale in ultimii sapte ani, potrivit datelor din baza de date online fDi Markets a Financial Times, cea mai cuprinzatoare baza de date privind investitiile transfrontaliere Greenfield.

In total, in 2022, Dubai s-a clasat pe locul al saptelea la nivel mondial in atragerea capitalului de ISD Greenfield si pe locul al cincilea la nivel global in crearea de locuri de munca prin ISD. In perspectiva MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord), emiratul s-a clasat pe locul al doilea in atragerea capitalului de ISD si pe primul loc in crearea de locuri de munca prin ISD. In comparatie cu anul 2021, investitiile Greenfield de tip ISD si noile forme de investitii au crescut cu 6% in 2022.

Noile forme de investitii demonstreaza nivelul de maturitate al pietei interne din Dubai si diversitatea oportunitatilor de parteneriat bazate pe colaborari, aliante strategice, subcontractare, licentiere, partajare a productiei, franciza si proiecte la cheie.

Datele Monitorului de ISD Dubai au relevat si faptul ca capitalul total estimat al ISD care a intrat in emirat in 2022 a fost de 47 miliarde de dirhami (12,8 miliarde de dolari), in comparatie cu 26,07 miliarardean in 2021. In acelasi timp, s-au creat aproximativ 38.447 de locuri de munca in 2022, in comparatie cu 24.932 de locuri de munca in 2021.

Aceste cifre impresionante evidentiaza faptul ca Dubaiul ramane un magnet pentru investitorii straini si un hub global pentru afaceri si inovatie. Atractivitatea sa se datoreaza unei combinatii unice de stabilitate, sustenabilitate, infrastructura avansata si un mediu propice pentru afaceri si antreprenoriat.

Dubaiul si-a asumat angajamentul de a deveni una dintre cele mai importante economii urbane ale lumii si continua sa-si consolideze pozitia ca un centru de afaceri global. Investitiile straine directe sunt vazute ca un motor al cresterii economice si al dezvoltarii durabile in Dubai. Emiratul a implementat o serie de initiative si politici pentru a incuraja investitiile straine si a crea un mediu favorabil pentru afaceri.

Sectorul turismului si serviciilor de afaceri, sectorul financiar, transportul si stocarea, precum si industria creativa si tehnologia informatiei se numara printre domeniile in care Dubaiul atrage cel mai multe investitii straine directe. Emiratul ofera o gama larga de oportunitati de afaceri in aceste sectoare, cu un accent deosebit pe inovatie, cercetare si dezvoltare.

Nu doar investitorii straini beneficiaza de oportunitatile oferite de Dubai, ci si rezidentii sai. Cresterea investitiilor straine directe duce la crearea de noi locuri de munca, oferind astfel perspective de angajare pentru comunitatea locala si pentru talentele internationale. Aceasta contribuie la prosperitatea generala a Dubaiului si la imbunatatirea calitatii vietii pentru toti rezidentii sai.

Realizarile Dubaiului in atragerea investitiilor straine directe reprezinta o recunoastere a eforturilor si viziunii liderilor sai, precum Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum si Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Acestia au pus bazele unui climat favorabil pentru afaceri si inovatie si au promovat Dubaiul ca un centru global al investitiilor.

In ansamblu, Dubaiul continua sa straluceasca pe scena investitiilor straine directe, atragand capital si creand locuri de munca intr-un ritm impresionant. Atractivitatea sa ca destinatie pentru investitori straini nu se opreste aici, ci va continua sa se dezvolte pe masura ce emiratul isi consolideaza pozitia sa de lider global in domeniul investitiilor straine directe. Cu o viziune clara si angajamentul de a crea un mediu propice pentru afaceri si inovatie, Dubaiul este pregatit sa continue sa atraga investitori si sa stimuleze cresterea economica.

 

Cu initiative precum Agenda Economica D33 si strategii concentrate pe diversificarea economiei si dezvoltarea sectoarelor cheie, Dubaiul se afla intr-o pozitie unica pentru a profita de oportunitatile globale si a deveni un centru de inovatie si tehnologie recunoscut la nivel mondial. Investitiile straine directe aduc nu doar capital si locuri de munca, ci si transferul de cunostinte, tehnologie si experienta. Aceasta contribuie la cresterea economiei locale si la dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial dinamic. Pe masura ce Dubaiul continua sa-si consolideze statutul de lider global in investitiile straine directe, este important sa se mentina si sa se imbunatateasca infrastructura, serviciile si mediul de afaceri pentru a asigura un cadru favorabil pentru investitori.


In concluzie, performanta impresionanta a Dubaiului in atragerea investitiilor straine directe confirma statutul sau ca un centru global al afacerilor si al inovatiei. Cu o economie in plina expansiune, Dubaiul continua sa ofere oportunitati senzationale pentru investitori straini si sa creeze locuri de munca pentru comunitatea locala. Prin angajamentul sau fata de dezvoltare durabila si inovatie, Dubaiul ramane un model pentru alte orase din intreaga lume care doresc sa atraga investitii straine si sa se dezvolte intr-un ritm rapid.

Imobiliare Dubai
One Tower Building, Calea Floreasca 165, 014459, 5th Floor, Bucharest, Romania | Sobha Sapphire Building, Office 303 - Al Khaleej Al Tejari 2 Street, Business Bay - Dubai Dubai, Dubai
+40722621436